Sfeer proeven en kritisch kijken

Als je via onze huizensite of via Funda een woning hebt gevonden die op het eerste gezicht kans maakt om je nieuwe onderkomen te worden, dan is de volgende stap een bezichtiging. Om de sfeer te proeven en kritisch rond te kijken.

Gevoel

Sfeer proeven is het allerbelangrijkst. Loop je door een huis maar komt dat ‘gevoel’ niet, dan is de rest eigenlijk al een verloren zaak. Maar zie je het wél zitten – of is het aanbod zo beperkt dat je ook zonder gevoel moet toeslaan – dan is het van het grootste belang om goed op onderzoek uit te gaan.

Eerlijk antwoord

Om te beginnen: verkoper en/of makelaar zijn verplicht om eerlijk antwoord te geven op vragen over de staat van onderhoud en moeten verborgen gebreken melden. Maar dan ben je er nog niet: want die ene paarse muur met goudgeverfde omlijsting van de open haard, het pronkstuk van de huidige eigenaar, hoeft nu niet meteen jouw smaak te zijn. Maar het is geen gebrek, dus je zult er zelf mee aan de slag moeten.

Op smaak

En zo kom je van alles tegen dat de koop de moeite waard maakt (een keuken om door een ringetje te halen, helemaal jouw smaak) of juist tegenwerkt (die paarse muur). Scheven keukenkastjes, druppende kranen, vastgelijmde vloerbedekking, kozijnen die weliswaar nog goed zijn, maar ook hun beste tijd wel gehad hebben, het zijn zaken die je straks veel tijd en/of geld gaan kosten om ‘op smaak’ te brengen of toekomstbestendig te maken. Daarom: vraag toestemming aan de eigenaar of makelaar om in kasten te neuzen, kranen open te draaien, kortom, elke vierkante centimeter te inspecteren. Komt die toestemming niet, kun je meteen vragen waarom niet.

Droomhuis

En stel meteen nog meer vragen: hoe oud is het dak? Is de aanbouw of ombouw legaal en mag je de vergunningen inzien? Zijn er facturen van recent onderhoud? Wat zijn de actuele energie- en waterkosten? Zorg dat je alle ins en outs kent en een plaatje hebt van de kosten en tijd om je droomhuis te realiseren. Pas dan kun je een overwogen beslissing nemen en een goed bod uitbrengen. Of laten uitbrengen, want als aankoopmakelaar staan wij je graag terzijde.

 

 


Alex Zeeman
9

Ik ben niet bekend met het verkopen van een huis maar hoe het nu met gaat met sjors die zijn uiterste best doet om het voor elkaar te krijgen zou ik het zo weer doen

Verkoper van Mauritsstraat 15
8

Fijne deskundige makelaar met veel kennis over de woningmarkt. Laat zich niet gek maken en trek een eigen plan. Heel prettig!

Verkoper van Trompenbergerweg 41 B
10

Na 10 jaar geleden ons huis met Hillen Makelaardij te hebben aangekocht nu wederom voor de verkoop. Zeer te spreken over de pragmatische aanpak van Reynier Hillen. Snel en doortastend. Binnen 1 week verkocht!

Lees meer
Terug
Recent bekeken